Clovek

neskoncnost

It takes a loveheartmind to be allpossible.

Transcedenca

kosarica

0

Bil je nek cas

Če ne sprejemamo trenutka, uhaja naša pozornost
bodisi v preteklost bodisi v prihodnost.
Modróko, akašejke

Brez časa spremembe nimajo smisla. “Potrebujemo” ga, da razumemo svoje misli, beležimo spomine, organiziramo življenje, gradimo svojo pomembnost, ego in približek sreče.

Pod povrhnjico spremembe je jedro – nespremenljivo in večno. Obstoju čas ni potreben. V njem ni iluzije namena, ki ga ohranjamo s postavljanjem ciljev. Na ta način živimo za jutri – “na kredit”, da bi bili enkrat poplačani za svoje korake, odrekanja, trud in se veselili zmage.

Vesolje nenehno hodi, vesolje se nenehno igra,
le ljudje prehitro pozabimo na svoj inštrument.
Modróko, akašejke

Nič zmagovalnega ni v tisti roži na travniku. Nič truda in odrekanja ne potrebujejo ptice, ki pobarvajo nebo nad nama. Za iskren nasmeh in dotik niso potrebni cilji. Vse je “zgolj” čudovit obstoj – igra.

Tudi poezija je igra. Tudi z njo se pomikamo iz iluzornega k resničnemu – edinstvenosti slehernega izmed nas in enosti z vsem. In takšni so umetniški projekti, ki so nastajali od leta 2007 do 2015 – najprej v okviru Društva za sodobne umetnosti Aggressive Theatre, ki sem ga leta 2009 preoblikovala v Inštitut IRIU (Inspiracija, Raziskovanje, Inovacija, Umetnost).

Lepota je neizmerljiva,
zato se življenja ne prešteva.
Modróko, akašejke

Ne vem kdaj je v osmih letih nastalo okoli tisoč projektov – sem se zavedla nekega dne, ko so novinarska vprašanja od mene potrebovala številke in sem pričela šteti. Le kako pomisliš, da bi preštel, ko ustvarjaš zaradi ustvarjanja samega? Ni prostora za takšno misel, a razumem vprašanje.

Tam, kjer vidiš konec,
se konča en pogled in prične drugi.
Modróko, akašejke

Danes tovrstnih projektov ne ustvarjam več, ti jih pa nekaj v ogled in branje ponuja Bil je nek čas. Zato, ker smo drug drugemu s tem, kar smo, navdih. Zato tej rubriki vsake toliko časa dodam kakšen “nov” projekt iz “tistega časa”.

Vse, kar si kadarkoli bil in storil,
te je privedlo v naročje tega trenutka.
Modróko, akašejke

profile